fbpx
Μακρυγιάννη 49Α. Ηλιούπολη, Θεσσαλονίκη  Τηλ: +30.2310 604 414
ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΔΟΧΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ)
«ΝΟΜΙΚΗΣ (LLM)» Ακαδημαϊκό Έτος 2017 - 2018

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Νομικής (LLM) για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. 

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξειδίκευση σε δύο συγκεκριμένες περιοχές του γνωστικού αντικειμένου της νομικής επιστήμης:

α) Ευρωπαϊκό Δίκαιο Επιχειρήσεων και
β) Ανθρώπινα Δικαιώματα και Κοινωνική Δικαιοσύνη, 


τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Παρέχεται μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε κατόχους πτυχίου Νομικής ή συναφούς τίτλου σπουδών, καθώς επίσης και σε άτομα που στοχεύουν να εργαστούν σε τομείς και αντικείμενα που σχετίζονται με τη νομική επιστήμη (βλ. δικηγορικό επάγγελμα, δικαστικό σώμα, νομικοί σύμβουλοι σε εταιρείες και ιδιωτικούς οργανισμούς, Δημόσια Υπηρεσία, Ημικρατικοί Οργανισμοί, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δημόσιοι Οργανισμοί και Φορείς, Μη-Κυβερνητικοί Οργανισμοί, διπλωματικό σώμα).

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εμβάθυνση σε εξειδικευμένους τομείς της νομικής επιστήμης οι οποίοι έχουν σημαντική θεωρητική και πρακτική σημασία και η κατανόηση της νομικής μέσα σε ένα συγκριτικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, ως αυτό έχει διαμορφωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναδεικνύεται η φύση και η λειτουργία του εθνικού δικαίου μέσα από την πρόσμειξή του και τον αλληλοεπηρεασμό του με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο το δίκαιο ερμηνεύεται και εφαρμόζεται στην πράξη, με ιδιαίτερη μελέτη τόσο των θεωρητικών παραμέτρων και διαμαχών, όσο και της πρακτικής εφαρμογής της γνώσης στην αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων και προκλήσεων.

Ειδικός στόχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Νομική, τίθεται η βελτίωση της ικανότητας κατανόησης και εφαρμογής εξειδικευμένων πτυχών του δικαίου από τους εφαρμοστές του δικαίου σε οποιοδήποτε κλάδο και αν αυτοί βρίσκονται, δύο θεμελιώδεις παράμετροι που συντελούν στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας στον τομέα αυτό. Επιπλέον, επιδιώκεται η κατανόηση των προκλήσεων που παρουσιάζει η συμμετοχή ενός κράτους μέλους στην ΕΕ και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως επίσης και των προκλήσεων που παρουσιάζει σήμερα το δίκαιο στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, είτε στον τομέα του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, είτε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το Πρόγραμμα προετοιμάζει τους νομικούς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές με αποτελεσματικό τρόπο. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να ενδιατρίψουν στην έρευνα και την εφαρμογή μοντέλων και πρακτικών του δικαίου τόσο σε γενικό όσο και σε ειδικό επίπεδο. Το Πρόγραμμα είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξειδικευθούν σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, έχοντας ως υπόβαθρο τη γνώση και την εμπειρία τους στη νομική επιστήμη.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Νομικής προσφέρει με επιτυχία, με συμβατική μέθοδο διδασκαλίας, LLM στη Νομική με τις δύο προαναφερόμενες κατευθύνσεις, από το 2013.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, σε άτομα που στοχεύουν να εργαστούν σε τομείς και αντικείμενα που σχετίζονται με τη νομική επιστήμη:

 
  • Δικηγορικό επάγγελμα, δικαστικό σώμα, νομικοί σύμβουλοι σε εταιρείες και ιδιωτικούς οργανισμούς,
  • Δημόσια Υπηρεσία, Ημικρατικοί Οργανισμοί, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δημόσιοι Οργανισμοί και Φορείς,
  • Μη-Κυβερνητικοί Οργανισμοί, διπλωματικό σώμα
 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο φοιτητής, μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος, αναμένεται:

  • Να αναπτύξει γνώσεις για τις βασικές και απαραίτητες έννοιες, όρους, αρχές, μοντέλα και θεωρίες και να τις εφαρμόζει στη διερεύνηση συγκεκριμένων ζητημάτων στο γνωστικό πεδίο της Νομικής
  • Να αναπτύξει συγκεκριμένες θεωρίες και μοντέλα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων στο δίκαιο
  • Να αντιστοιχεί την εμπειρική με τη θεωρητική γνώση και να συζεύξει τις δύο προκειμένου να κατανοεί και να αντιμετωπίζει συγκεκριμένα ζητήματα
  • Να αναλύει και να αξιολογεί προβλήματα και προτεινόμενες λύσεις στο πεδίο της νομικής επιστήμης (εμπειρική και κανονιστική προσέγγιση)
  • Να αξιολογεί διαδικασίες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων στη νομική επιστήμη
  • Να εντοπίζει ζητήματα προτεραιότητας τα οποία τυγχάνουν ή πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης στο ευρωπαϊκό και συγκριτικό δίκαιο
  • Να αναπτύξει ικανότητες στον εντοπισμό προβληματικών περιοχών ή ζητημάτων τα οποία πρέπει να τύχουν ανάλυσης και αξιολόγησης
  • Να εφαρμόζει τα αναγκαία μέσα και δυνατότητες στην αντιμετώπιση προβλημάτων που θα έχουν εντοπιστεί
  • Να οικοδομήσει αναλυτικές και επικοινωνιακές ικανότητες στο εργασιακό περιβάλλον είτε αυτό είναι σε κρατικό είτε σε υπερ-εθνικό επίπεδο
  • Να αποκτήσει διαχειριστικές ικανότητες σύμφωνα με τη διάρθρωση, λειτουργία και απαιτήσεις του νομικού επαγγέλματος
  • Να αποκτήσει εφόδια και δυνατότητες για συνεχή ανάπτυξη των ατομικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων
  • Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να γίνουν δεκτοί σε σπουδές τρίτου κύκλου (Διδακτορικές Σπουδές)
 

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΔΟΧΗΣ

Μέρος της αξιολόγησης των μαθημάτων είναι οι τελικές εξετάσεις οι οποίες διεκπεραιώνονται στο τέλος κάθε εξαμήνου και προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία των φοιτητών στα εξεταστικά κέντρα. Τα εξεταστικά κέντρα στα οποία μπορείτε να παρευρεθείτε για τις τελικές εξετάσεις των μαθημάτων βρίσκονται στη Λευκωσία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Στο Πρόγραμμα μπορούν να εισαχθούν φοιτητές για το Εαρινό ή Θερινό εξάμηνο. Ελάχιστα κριτήρια για την αποδοχή αιτήσεων εγγραφής στο Πρόγραμμα είναι τα ακόλουθα:

  1. Ακαδημαϊκά προσόντα: Κατοχή προπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Νομική ή σε συναφή κλάδο
  2. Δύο Συστατικές Επιστολές (από πρόσωπο που γνωρίζει τον Αιτητή).
  3. Προσωπική Δήλωση: Μια επιστολή στην οποία θα αναφέρονται οι επιμέρους ικανότητες και δυνατότητες του υποψηφίου, το βιογραφικό του, καθώς επίσης οι προσδοκίες του από το πρόγραμμα και ο τρόπος με τον οποίο θα τον βοηθήσει στην προσωπική ανέλιξη και στην ανάπτυξη της καριέρας του
  4. Κριτήριο καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας είναι τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα: – Ολοκλήρωση του πτυχίου σε ίδρυμα στο οποίο η γλώσσα διδασκαλίας ήταν η αγγλική – TOEFL με βαθμό τουλάχιστον 500, GCSE O’ Level English Language με ελάχιστο βαθμό C ή IELTS με ελάχιστο βαθμό 5.5 – Proficiency (Cambridge, Michigan)

 

 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η διάρκεια του προγράμματος είναι κατ’ ελάχιστον 18 μήνες. 

Το πρόγραμμα παρέχεται πλήρως με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία επιτρέπει τόσο τη σύγχρονη όσο και την ασύγχρονη επαφή διδασκόντων φοιτητών. Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται με τη μεθοδολογία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η γλώσσα διδασκαλίας του προγράμματος είναι η ελληνική. 

Η έναρξη των μαθημάτων είναι το Φθινόπωρο του 2017 (Οκτώβριο 2017). 

Η αξιολόγηση του μαθήματος αποτελείται συνήθως από μια τελική εξέταση και συνεχή αξιολόγηση. Η συνεχής αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ενδιάμεση εξέταση, μελέτες κτλ. Η βαθμολογία υπολογίζεται βάσει του βάρους της τελικής εξέτασης, της συνεχούς αξιολόγησης και της πραγματικής αριθμητικής βαθμολογίας που λήφθηκε σε αυτές τις δύο αξιολογήσεις. Με βάση την βαθμολογία των μαθημάτων υπολογίζεται ο μέσος βαθμός του εξάμηνου (GPA) ενός φοιτητή καθώς και ο γενικός μέσος όρος (CPA).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο φοιτητής πρέπει να συμπληρώσει 90 ECTS καθώς και όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) είναι 2.0. Παρά το γεγονός ότι με το βαθμό ‘D-‘ το μάθημα θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ο απαιτούμενος μέσος όρος είναι το ‘C’ για να επιτευχθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) 2.0. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣECTS

ΚΥΚΛΟΣ Α: Κύρια Μαθήματα (ECTS 30)

 30
MLAW-501DLΕφαρμογές Ευρωπαϊκού Δικαίου10
MLAW-502DLΕυρωπαϊκό Συγκριτικό Δίκαιο και Πολιτική10
MLAW-509DLΝομική Έρευνα και Μεθοδολογία10
    

ΚΥΚΛΟΣ Β: Μαθήματα Επιλογής – Ευρωπαικό Δίκαιο Επιχειρήσεων (ECTS 60)

 60
MLAW-511DLΔίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων10
MLAW-512DLΔίκαιο Περιβάλλοντος και Ενέργειας10
MLAW-513DLΔίκαιο Ανταγωνισμού10
MLAW-514DLΧρηματοπιστωτικό Δίκαιο10
MLAW-515DLΔίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας10
MLAW-516DLΔίκαιο Καταναλωτή και Ηλεκτρονικού Εμπορίου10
MLAW-590DLΔιπλωματική Εργασία10
    

ΚΥΚΛΟΣ Γ: Μαθήματα Επιλογής – Ανθρώπινα Δικαιώματα και Κοινωνική Δικαιοσύνη (ECTS 60)

 60
MLAW-531DLΕυρωπαϊκή και Διεθνής Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων10
MLAW-532DLΠοινικό Δίκαιο και Κοινωνική Δικαιοσύνη10
MLAW-533DLΕιδικά Θέματα Δημοσίου Δικαίου10
MLAW-534DLΕργατικό Δίκαιο και Κοινωνικά Δικαιώματα10
MLAW-535DLΟικογενειακό Δίκαιο και Βιοηθική10
MLAW-537DLΘεμελιώδη Δικαιώματα στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο10
MLAW-538DLΔίκαιο Μετανάστευσης και Πολιτικές Ασύλου10
    
 

 

   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο παρακάτω τηλέφωνο:

Μακρυγιάννη 49
Α. Ηλιούπολη, Θεσσαλονίκη
+30.2310 604 414
 
Ή στείλτε μας το μήνυμα σας χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα: